Çocuğunuz ekran bağımlısı mı?
Çocuğunuz okumayı sevmiyor mu?
Yapacağınız bir şey var demek ki…
EKRAN BAĞIMLILIĞI (TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI) NEDİR? BİLGİSAYARLA TELEVİZYONLA SAĞLIKSIZ İLİŞKİ. (ÇOCUĞUNUZ EKRAN BAĞIMLISI MI?)
1. Kendini kontrol edememek, çok kısa bir zaman için bilgisayar başına oturup saatlerce bilgisayar başından kalkamamak,
2. Bilgisayardan uzun süre uzak kalmaya dayanamamak, boşluk hissetmek, huzursuz olmak,
3. Bilgisayar için yemekten, derslerden ya da arkadaşlardan vazgeçmek,
4. Sürekli olarak bilgisayara kavuşma isteği içinde olmak,
5. Bilgisayar başında bu kadar zaman geçirmekten dolayı suçluluk ve keyif arasında çelişik duygular yaşamak,
6. Her seferinde saatlerce ekran başında kalmaktan kaynaklanan çeşitli bedensel sorunlar.
EKRAN BAĞIMLILIĞI’NDAN KENDİMİZİ VE ÇOCUKARIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ?
Öncelikle çocuğa küçük yaşta bilgisayar sunulmamalı ve sınırsız, süresiz kullanım hakkı tanınmamalı. Ancak bu bir yasaklamaya dönüşmemeli. Yasak hiçbir konuda olmadığı gibi bu konuda da yararlı olmaz, bilgisayar nasıl olsa yaşamın bir döneminde çocuğun hayatına girecektir hatta girmelidir. Anne babalar öncelikle bilgisayar ve internet hakkında bilgi edinmeli ve kullanmalıdırlar. Hatta çocuklarından öğrenmeleri de uygun bir yol olabilir. Çocuklarla bilgisayar ve internet konusunda sohbet edilmeli, burada okudukları ya da gördükleri şeylerin her zaman doğru olmadığı, bilgiyi tartışmak gerektiği, yararlı ve zararlı yanları vb.
‘Uygun bir iletişim ve dostluk zemininde’ eleştirmeden, azarlamadan, yasaklamadan, tehdit etmeden, rüşvet vermeden, dır dır etmeden karşılıklı konuşulmalıdır. Çocuğun bilgisayarda geçirdiği toplam süre okul öncesi çocuklarında günde bir saati, İlköğretim döneminde ise iki saati aşmamalı, bu süre çocukla konuşularak birlikte belirlenmeli ve daha sonra saptanan süreyi aşıp aşmadığı izlenmelidir. Bilgisayarı yetişkinlerin takip edebilecekleri ortak kullanım alanlarına koymak, herkese bir bilgisayar yerine mümkünse tüm ailenin aynı bilgisayarı paylaşması da sınırlama açısından yararlı olacaktır.
Aile bireylerinin birlikte katılabilecekleri geziler, sosyal, sportif etkinlikler, çeşitli hobiler, kitap okuma alışkanlığı, aile ile ilgili çeşitli görev ve sorumluluklar da çocuğu kolaylıkla bilgisayardan uzaklaştıracaktır.
Anne babalar çocukları farklı etkinliklere yönlendirmek için onlara yardımcı olmalı ve birlikte eğlenmek için fırsat yaratmalıdırlar. Ayrıca aileler çocuklarına zaman ayırmalı, sorunları ile ilgilenmeli, onlarla nitelikli beraberlikler geçirilmeli.
KİTAP OKUMAYAN ANNE BABALAR KÖTÜ ROLDE…
ÇOCUK YAŞAM BOYU KULLANACAĞI ALIŞKANLIKLARIN ÜÇTE BİRİNİ AİLEDEN ALIYOR… KİTAPLA BÜYÜYEN ÇOCUK DAHA ZEKİ OLUYOR..
”EKRAN BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMA, KİTAPLA
BARIŞMA SÖYLEŞİLERİ.“
Görsellikle desteklenen ve yer yer tiyatral özelliğiyle bu sunumlar, öğrencilerde ve velilerde donmuş olan okuma isteğini, tıpkı mikrodalga fırında donmuş bir yiyeceği çözer gibi çözüyor. Sunumları izleyen öğrencilerde, okumadığı için üzülme, pişmanlık duygusu ve sonrasında, okumaya karar verme, konferanstan çıkar çıkmaz doğru kütüphaneye gitme davranışları gözlenmiştir.