EĞİTİM SİSTEMİMİZLE, OKUMA AYRI YÖNDE…
Eğitimimizin en acı sorunu, okulların okumayı sevdirememesidir. Okulun en önemli bilgi edinme yeri olduğu zamanlar çok geride kaldı. Shakespeare, daha 400 yıl önce ünlü kahramanı Hamlet’ in ağzından bunu çok özlü biçimde söylüyordu bize Okul bilgisiyle övünen arkadaşına Hamlet şöyle der: “Yerle gök arasında nice şeyler var ki senin okulda bellediklerinin düşüne bile giremez.”
Eğitimin ve öğrenmenin bugün eskisinden de çok daha okul dışına kaydığı bir zamanda yaşıyoruz Hatta denebilir ki televizyonlar, internet “ağaları” öğrenciyi okuldan çaldı.
Dersler boş geçiyor. Okulun bu yeni medyalarla rekabet etmesi gerekiyor. Buna bir de dershaneleri ekleyin… Okulun da kendini yenilemesi gerektiği ortada değil mi? Bir araştırma sonucunu veriyorum:Sıkı durun ve şaşırmayın: OKULLAR OKUMAYAN İNSAN YETİŞTİRİYOR. Oysa, AĞAÇ MI MEYVE VERMELİ ÇİÇEK Mİ KOKMALI (DEĞİL Mİ?) OKUL MU OKUYAN İNSAN YETİŞTİRMELİ (DEĞİL Mİ?) DEĞİL NE YAZIK Kİ… Son 30 yılda okullaşma oranıyla, lise mezunlarımızın, üniversite mezunlarımızın nüfusa oranıyla,okur yazar oranımız 3 kat,5 kat artmasına karşın; kitap, gazete okuyan nüfusumuz oran olark azalıyor.
İKLİMSEL (EKOLOJİK) ÇÖLLEŞMENİN HARİTASI
Oysa bir eğitim bilimci diyor ki :
Okullar okuma alışkanlığı kazandirebilirse başka hiçbirşey kazandırmasada olur Okullar okuyan insan yetiştiremiyor. Eğitimle okuma ayrı yönde gidiyor. EĞİTİM TERSİNE YAPILIYOR… Zaman tersine işliyor. Irmaklar tersine akıyor… Sakallı Celal’in dediği gibi, BU KADAR CEHALET EĞİTİMLE ELDE EDİLDİ
Baş aşağı edilen eğitimi ayakları üstüne kaldırılmak gerekiyor. Öğrenci yeniden okula dönmeli…. Ya dershaneler okul ya da okullar dershane olmalı. Hafta sekiz öğrenci derste ya da ursta…Çocukluğunu, gençliğini yaşayamayan bir kuşak ezberin dışına çıkıp ne zaman kitap okuyacak, “insan büyüklerinin” hazinelerini okumadan, insanlığını nasıl duyumsayacak?!
“Sokrates, Musa,
Brahma,
İsa, Muhammed, Dante, Montaigne, Galile, Shakspeare, Decarts, Sipinoza, Rousseau, Marx,
Frud,
Pstteur,
Darvin, Einstein… gibi insan büyüklerinin getirdikleri ortak gerçeği , kimsenin kimseyi ezmeye hakkı olmadığını, iyiliğin de güzelliğin de, doğruluğun da yalnızca çalışan, arayan, zincirini kıran, sınırlarını aşan, köleliklerin her türlüsünden kurtulmasını bilen insanlara vergi olduğunu, insanın çalıştığı ölçüde yükselen,yediğini hak edenin, kimsenin hakkını yemeyenin gerçek insan olduğunu ” (İsmail Hakkı Tonguç) nasıl öğrenecek kitaplardan geçmeyen bir genç? JAPONYA’DA BİR GÜNDE BASILAN KİTAP SAYISI, BİZDE BİR YIL
DA BASILAN KİTAP SAYISINA EŞİT! Deniz Kavukçuoğlu’nun 29 Ekim 2006 tarihli Pano köşesinde belirttiği üzere Japonya’da bir yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye’de ise 23 milyon 500 bin kitap basılıyor. Nerdeyse Japonya’da bir günde basılan kitap sayısı, bizde bir yılda basılan kitap sayısına eşit!
(Türkiye’de Okuma Alışkanlığı, Ferhat Özen, Kültür Bakanlığı Yayınları,2001)
BİZİ OKUMASIZ , KİTAPSIZ BIRAKAN TÜRKİYE’NİN EĞİTİM PARADİGMASI (SİSTEMİ) DEĞİŞMEK ZORUNDA! DÜNYA AYDINLANMA HARİTASI DEĞİŞMEK ZORUNDA!
(Daha Geniş Bilgi için : Türkiye’de Okuma Alışkanlığı Ferhat Özen, Neden Okumuyoruz? Neden Okumalıyız? Nasıl Okumalıyız? Neler Okumalıyız? Kültür Bakanlığı Yayınları, 2001)
ALIŞ VERİŞ LİSTELERİNDE KİTABA YER YOK. MATKAP 4. KİTAP 165. SIRADA (İTO ARAŞTIRMASI)